Zavádění příkrmů

Výlučně kojená miminka mají být výlučně kojeny přibližně do 6. měsíce a mají být přikrmovány v tom čase, kdy o příkrmy projeví zájem. Není pravda, že výlučně kojené děti by měly být přikrmovány již od 4. měsíce – jde jen o nesprávnou interpretaci doporučení – podrobnější vysvětlení najdete v dalším článku, ve kterém současně najdete vyjádření pro to, jak zavádět lepek. Výlučné kojení do přibližně 6. měsíce je velmi důležité a proto pokračujte v kojení. Jaké jiné situace nejsou opodstatněným důvodem pro dřívější zavádění příkrmů
1. Příliš veliké děťátko Kojení „velkého“ děťátka není odlišné od kojení „malého“ děťátka a samozřejmě, že je ho možné kojit výlučně přibližně do 6 měsíců a potom dále kojit ve stejné míře s příkrmy až do přirozeného odstavení. Mateřské mléko je postačující i pro miminka, které přibraly rychleji a více než většina jiných miminek. Toto potvrzují nejen naše zkušenosti, ale i růstové grafy WHO, které jsou založeny na normálním růstu tisíců dětí na celém světě, přičemž i těžší miminka jsou normální miminka, pro které kojení do doby než neprojeví zájem o příkrmy, je přesně to, co pro svůj růst potřebují.
2. Miminko se kojí často To, že se chce miminko kojit často, případně se často budí, není ukazatelem toho, že by mu mateřské mléko nepostačovalo, navíc miminka se často chtějí kojit z mnoha jiných důvodů než jen pro to, že by potřebovaly pít mléko. Miminka se budí v noci často ne nezbytně jen pro mléko a nejjednodušší způsob jak je uspat je nakojit je.
Důležité je sledovat, jestli miminko při kojení dostatečně pije. A pokud by dostatečně nepilo, je možno v období výlučného kojení zvýšit příjem mléka, což je první strategie před tím, než bychom hledali jiné možnosti. Pokud by to bylo potřebné, bylo by ideální pořádat o pomoc laktační poradkyni, která vyhodnotí vydatnost pití miminka a navrhne vám kroky které mohou vést k tomu, že miminko bude pít více mateřského mléka.
Pokud je skutečně potřeba zvýšit kalorický příjem a nepodaří se to zvýšením příjmu mateřského mléka, potom je možné od ukončeného 4. měsíce místo dokrmování umělým mlékem zařadit jakékoliv příkrmy (z kterékoliv skupiny potravin: ovoce, zelenina, obilniny, maso, pokud ho jíte).
3. Dítě se začalo v noci častěji budit, chci mu dát kaši „na dobrou noc“ Není pravděpodobné, že by zavedení „kaše“ a podobných výrobků reklamovaných pro „lepší“ spánek ovlivnilo spánek miminka a to bez ohledu na marketing, který tyto kaše provází. Miminka se s největší pravděpodobností totiž nebudí z důvodu hladu, mají na probuzení mnoho jiných důvodů a kojení je nejlepší způsob, jak je nazpět uspat. Děti postupně budou růst a prospí noc samy od sebe bez toho, abyste pro to musely něco udělat.
Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište na dojecnie@mamila.sk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *